Nationaal Congres Tijdschrift Familiebedrijven

Private Equity is niet meer weg te denken als finacieringsmogelijkheid bij een (gedeeltelijke) bedrijfsovername. Ondernemers in het mkb hebben hun koudwatervrees voor grote investeerders inmiddels wel laten varen. Wat houdt Private Equity nu eigenlijk in en wanneer is het voor ondernemers geschikt? Maar ook: wat zijn de risico’s, bijvoorbeeld als de schuld waarmee de aankoop wordt gefinancierd op de balans komt van de gekochte bedrijven en de rente stijgt?  Wat zijn bijvoorbeeld de valkuilen in juridische documentatie bij investeringen? Tal van deze vragen komen deze dag voor je aan de orde, uitgediept door onze specialisten.

In twee plenaire sessies en een zestal workshops praten onze specialisten je bij over de achtergronden, trends en ontwikkelingen. De insteek is hetzelfde als die van Tijdschrift Familiebedrijven: fiscaal, juridisch, financieel, accountancy en algemeen. Deze invalshoeken zul je ook terugzien in de workshops.

Meld u aan voor het congres

 

Programma

  • Tijd: …
    Rubriek: Algemeen

    Over de sessie: …

     

    Docent: Edwin Heithuis

    Prof. dr. mr. E.J.W. (Edwin) Heithuis is hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam en wetenschappelijk adviseur van BDO Belastingadviseurs. 

  • Tijd: …
    Rubriek: Fiscaal

    Over de sessie: In deze workshop staan de fiscale aspecten kleven aan de verschillende PE-structuren voor de vennootschapsbelasting centraal. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de fiscale aspecten van de (diverse) PE-structuren, de eigen- en vreemdvermogenfinanciering van de targetvennootschappen en uiteraard de gevolgen van verwerving en verkoop van het belang in de targetvennootschap.

    Docent: Almer de Beer

    Mr. A.M.A. (Almer) de Beer is verbonden aan Bureau vaktechniek fiscaal van Grant Thornton, vestiging Rotterdam. Daarnaast publiceert hij geregeld in fiscale vakbladen, met name op het terrein van de bedrijfsopvolging.

  • Tijd: …
    Rubriek: Fiscaal

    Over de sessie: Bij het toetreden van een private equity-partij komt ook de positie van het (zittende of nieuwe) management van de onderneming aan de orde. Voor een deel zullen zij gaan meeparticiperen in de nieuwe structuur door middel van een (al dan niet geleveraged) aandelenbelang. Hieraan kleven verschillende fiscale aspecten. Denk aan waarderings- en loonheffingaspecten, aanmerkelijk belang en/of box 3, maar met name ook de toepassing van de lucratiefbelangregeling in de Wet IB 2001. In deze workshop schetsen we eerst in algemene zin de fiscale aspecten die komen kijken bij een dergelijke managementparticipatie, waarna we meer in de diepte zullen ingaan op de toepassing van de lucratiefbelangregeling en de toekomstige veranderingen in de Wet IB 2001.

    Docenten: Corine Groot & Richard Zwier

    mr. C.M. (Corine) Groot is werkzaam als voorzitter van de kennisgroep Resultaat uit Overige Werkzaamheden bij de Belastingdienst. Onder haar redactie verscheen in 2017 het rapport Private equity en fiscaliteit van de Belastingdienst. Samen met Richard Zwier schreef ze de FED-brochure Lucratief Belang in de Wet IB 2001, die in maart 2022 verscheen. Corine is tevens docent aan de Belastingdienst Academie en verbonden als examenontwerper aan het Register Belastingadviseurs. 

     

    mr. R.E. (Richard) Zwier is fiscaal jurist en werkzaam bij de Belastingdienst, Corporate Dienst Vaktechniek als landelijk vaktechnisch coördinator inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting. Daarnaast is hij als docent verbonden aan het Register Belastingadviseurs en auteur voor de Encyclopedie NDFR, onderdeel aanmerkelijk belang. Hij publiceerde o.a. in het WFR, NTFR en TFB. Hij is co-auteur van het rapport private equity en fiscaliteit van de Belastingdienst en schreef samen met Corine Groot de FED fiscale brochure Lucratief belang in de Wet IB 2001. 

  • Tijd: …
    Rubriek: Financieel

    Over de sessie: Als een ondernemer benaderd wordt door een PE partij is hij meestal gevleid. De PE partij heeft een mooi eerste bod gedaan, een geolied team met ervaren adviseurs klaar staan en wil snel tot zaken komen. Hoe help je je klant het best? In de workshop zal ik de volgende zaken behandelen; – Wat is de beste koper voor dit bedrijf?
    – Hoe werkt het verdienmodel van PE partijen?
    – Hoe houd je grip op het proces?

    Daarnaast zullen twee ervaringsdeskundigen aan het woord komen; een die zijn achteraf spreekt over een teleurstelling en een voor wie het een daverend succes is geworden.

    Docent: Chris Denneboom

    Drs. C. Denneboom RV RAB is partner bij ValuePro bedrijfswaardering & advies. Hij is gespecialiseerd in waarderingskwesties bij geschillen en in economische schadeberekeningen. Daarnaast doceert hij aan verschillende opleidingsinstituten en geeft regelmatig lezingen over waardebepaling van ondernemingen. 

  • Tijd: …
    Rubriek: Juridisch

    Over de sessie: Als adviseur, ondernemer en investeerder is het altijd een uitdaging om in de tientallen, soms honderden pagina’s afspraken de aandacht te richten op de elementen die het verschil maken. En te begrijpen hoe keuzes in het ene document de andere documenten beïnvloeden. Maar het is vaak bepalend voor het succes van de investering en samenwerking. Deze workshop behandelt de belangrijkste bepalingen en valkuilen in de verschillende overeenkomsten en notariële aktes die bij een investering door private equity worden uitonderhandeld. Ook de rol en plaats in het investeringsproces van de meest voorkomende stukken komen aan bod. Dat gebeurt door op interactieve wijze een investeringsscenario van de term sheet tot en met de closing bij de notaris te doorlopen. Onderdeel daarvan is het juist vastleggen van de beoogde samenwerking tussen ondernemer en investeerder na afronding van de investering. De tips en tricks in deze workshop dragen bij aan beter begrip van de juridische stukken zodat men bij een (volgende) investering de meest voorkomende valkuilen weet te vermijden.

    Docent: Francois Koppenol

    Mr. F.J.M.E. (François) Koppenol is partner bij Meijburg Legal en gespecialiseerd in  ondernemingsrecht. Als advocaat is hij veelvuldig betrokken bij bedrijfsopvolgingen, overnames, fusies en herstructureringen. Ook adviseert hij in dat kader vaak over (juridische) boekenonderzoeken en aandeelhoudersovereenkomsten. 

  • Tijd: …
    Rubriek: Accountancy

    Over de sessie: In deze workshop ga ik in op de gevolgen voor de dienstverlening door de accountant als een MKB-klant deels gefinancierd gaat worden door private equity. Zo’n participatie roept immers diverse vragen op: Wat betekent dit voor de opdrachtcontinuatie? Wat betekent dit voor mijn objectiviteit? Hoe verwerk je private equity in de jaarrekening? Wat betekent dit voor het groepsbegrip? Wat betekent dit voor het Wwft-cliëntonderzoek?

    Docent: Dirk ter Harmsel

    D.J. (Dirk) ter Harmsel AA RB is als directeur vaktechniek accountancy verbonden aan Alfa Accountants en Adviseurs en in die hoedanigheid vooral actief voor familiebedrijven. 

  • Tijd: …
    Rubriek: Algemeen

    Over de sessie: Stel, je verkoopt 60% van je bedrijf aan private equity, hoe verandert dan de cultuur, de strategische koers, de dynamiek in de board room en het familiebedrijf?

    Docenten: Joost Vat en Machiel Gosschalk

    M. (Machiel) Gosschalk is Senior Manager en Next Gen-leider bij de adviesgroep familiebedrijven van BDO. 

     

     

     

    J. (Joost) Vat is Equity Partner familiebedrijven/Consultant bij BDO. 

  • Tijd: …
    Rubriek: Algemeen

    Over de sessie: …

    Docent: Edwin Heithuis

    Prof. dr. mr. E.J.W. (Edwin) Heithuis is hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam en wetenschappelijk adviseur van BDO Belastingadviseurs. 

Sprekers Nationaal Congres Tijdschrift Familiebedrijven

Algemene informatie

Datum  06-06-2024
Tijd  13:45 – 21:15
Locatie  Postillion Bunnik
Netto onderwijs   5 uur
Prijs abonnees  vanaf € 425,- excl. btw
Prijs regulier  vanaf € 595,- excl. btw
Meld u aan voor het congres

Waarom het congres iets voor u is

Betrouwbare kennisniveau

TF is veelvuldig in gebruik bij advieskantoren, overheid en universiteiten. TF staat onder een kundige redactie, met uitgebreide praktijk- en onderwijservaring. De docenten tijdens het congres zijn gescreend op praktijk- en onderwijservaring.

Actueel en praktijkgericht

De sessies tijdens het congres zijn actueel en praktijkgericht. Ze worden voorbereid door ervaren docenten, gericht op de praktijk en daarmee een uitstekend kader voor uw eigen beslissingen door het veelvuldig gebruik van praktijkcasussen.

Multidisciplinair congres

Het Nationaal Congres Tijdschrift Familiebedrijven is multidisciplinair. Wij praten u bij over fiscale, juridische, financiële en accountancy-onderwerpen met het familiebedrijf als focus.

Voordelig en efficiënt

Naast het bijwonen van het Nationaal Congres Tijdschrift Familiebedrijven, ontvangt u ook tweemaal een proefnummer van het magazine. Zo kunt u gratis kennismaken met een tijdschrift met 6 diepgaande artikelen op het gebied van fiscaliteit, financiën, recht en accountancy.

Extra voordeel

Als abonnee op Tijdschrift Familiebedrijven kunt u voordelig deelnemen aan het congres. Heeft u geen abonnement op Tijdschrift Familiebedrijven, maar wel interesse in het congres? Dan betaalt u de reguliere prijs. Om u tegemoet te komen krijgt u bij aanmelding twee exemplaren van ons tijdschrift.

Cover TFB 1