Als de ene echtgenoot meewerkt in de onderneming van de andere echtgenoot, wordt de vormgeving van die samenwerking vaak bepaald door fiscaal voordeel. Wanneer betaal je het minste belasting: toepassing van de meewerkaftrek, partnervergoeding of man-vrouwpersonenvennootschap? Maar die vormgeving heeft ook grote gevolgen voor de onderlinge juridische en financiële verhoudingen, vooral bij huwelijkse voorwaarden. Het kan zijn dat de eigendom van een onderneming, maar ook het verrekenbeding tussen echtgenoten wordt gefrustreerd door een personenvennootschap.
Accountants en belastingadviseurs, degenen die doorgaans bepalend zijn bij de rechtsvormkeuze, hebben vaak onvoldoende oog voor de civielrechtelijke en financiële aspecten.
In deze bijdrage wordt een aantal civielrechtelijke bepalingen naast fiscaalrechtelijke bepalingen gelegd en de wrijving tussen beide behandeld.
Leerdoelen
Na het lezen van dit artikel weet u:
- wat de verschillen zijn van de begrippen ‘onderneming’ en ‘winst uit onderneming’ in enerzijds de fiscaalrechtelijke betekenis en anderzijds in de civielrechtelijke betekenis;
- wat de civielrechtelijke gevolgen (in de vorm toerekenen van vermogen en inkomen) kunnen zijn van het uit fiscale motieven wijzigen van een rechtsvorm, zoals het inbrengen van een eenmanszaak in een man-vrouwpersonenvennootschap;
- dat het wijzigen van de ‘fiscale’ rechtsvorm grote gevolgen kan hebben voor de civielrechtelijke en financiële verhoudingen tussen echtgenoten.